Rättegångs-/rollspel

Under utbildningens gång förekommer det några rättegångsspel som de studerande deltar i. I dessa spel är det tänkt att man ska få möjlighet att praktisera sina kunskaper inom de olika juridiska områden som man studerat. Under mina två första terminer har vi haft ett straffrättsligt rättegångsspel, en eller två på fastighetsrättens område samt två bodelningsspel.

Exempelvis, i det straffrättsliga spelet fick vissa anta rollerna som åklagare, målsägande, målsägarbiträde, tilltalad, försvarsadvokat för den tilltalade, domare, nämndemän, vittnen samt journalister. Den/de som spelade åklagare fick upprätta en stämningsansökan som lämnades ut till de övriga. Även i de övriga spelen fick vi studerande upprätta lämpliga juridiska dokument.

Något mycket positivt med dessa spel var att vi fick känna på hur en riktig förhandling går till och detta försträktes genom att vi följde den ordning som gäller för respektive förhandling. Fast mest värdefullt var att vi fick lära oss och även testa på att upprätta juridiska dokument, vilket är en dyrbar erfarenhet till vårt framtida yrkesliv.

Kan också tillägga att det inte bara var allvar hela tiden. Framför allt inte under det straffrättsliga spelet, eftersom rollerna för vittnena redan var skrivna, så det förekom en hel del skratt också.

Kommentarer
Postat av: Susanne

Det låter som ett kul sätt att arbeta på och lära sig saker på! Man behöver ju få öva sig praktiskt också och inte bara läsa sig till allting.

2011-06-23 @ 16:33:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se