Förkunskaper i engelska

Tidigare berättade jag om hur upplägget för engelskan på paralegalutbildningen i Stockholm ser ut - att vi under tredje terminen studerar grundläggande engelska för att under fjärde terminen dyka ned i den juridiska engelskan. Vi får under tredje terminen möjlighet att vid flera tillfällen träna oss i både tal och skrift. Dessutom får vi lära oss företagsrelaterade ord och uttryck.

Vilka (för)kunskaper krävs för att klara av det engelska blocket? Bortsett från att man ska ha studerat Engelska B (alternativt att man har gjort ett kunskapstest) är det till ens fördel om man känner sig trygg i engelskans grammatik, så att man utan större svårigheter kan uttrycka sig i tal och skrift. Under vår fjärde termin ska vi bland annat kunna skriva ett professionellt brev och en PM-uppgift på engelska.

En bra bok för att ha koll på grammatiken är Raymond Murphys "English Grammar in Use" (ISBN-nummer: 9780521537629). Den är pedagogiskt upplagd genom att man först får en förklaring till varför det ska vara på ett visst sätt och på nästa sida får man möjlighet att testa sig själv i lika övningar. Jag själv som känner mig osäker i det engelska språket tycker att den här boken är till stor hjälp och rekommenderar därför den varmt till andra.

Om man är nyfiken på hur bokens innehåll och upplägg ser ut, kan man kika in på den här sidan. Här finns både den teoretiska delen (förklaringarna) och den praktiska (övningar), och fördelen med övningarna på sidan är att man med en gång får veta om ens svarsalternativ är rätt eller fel.

Juridik - civilrätt, straffrätt, processrätt

De som påbörjade sin första termin på paralegalutbildningen på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm hade en bok på sin litteraturlista som är relativt ny. Den heter "Juridik - civilrätt, straffrätt, processrätt" (ISBN-nummer: 9789152303887) och täcker de områden som titeln nämner: civilrätt, straffrätt och processrätt. En av författarna är en av lärarna på Påhlmans Handelsinstitut.

Efter en hastig titt i boken fick jag uppfattningen att den är uppbyggd på ett välstrukturerat sätt och verkar en aning lättare att ta till sig än Agell & Malmströms "Civilrätt". Har dock själv inte haft möjlighet att granska den noggrannare.

Ingår den här boken i din kurslitteratur? Vad tycker du i så fall om den? Hör gärna av dig till mig, antingen genom kommentarer eller till epostadress: [email protected]

Engelskans upplägg

Under mina två sista terminer på utbildningen kommer jag bland annat ha engelska på schemat. Fast den här terminen kommer det inte röra sig om juridisk engelska, utan nu gäller grundläggande engelska. Tanken är att vi ska komma in i det engelska flytet och ta till oss det som vi kommer behöva till den juridiska engelskan som startar nästa termin.

Något negativt att säga om upplägget har jag inte, utan tvärtom. Med tanke på de varierande åldrarna är det många som inte har studerat engelska på många år och om man inte håller liv i sina språkkunskaper börjar de rosta. Därför ger jag tummen upp till Påhlmans Handelsinstitut för deras upplägg.

RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se