Skriva avtal och avtalsförhandla

Under utbildningen (i alla fall på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm) får man lära sig att skriva avtal och även att förhandla fram ett avtal.

Vi blev indelade i sex grupper i avtalsövningen. Hälften (det vill säga tre grupper) skulle agera ett rockband som skulle ut på turné och den andra hälften fick rollen som den musikarrangör som gruppen anlitade och tillsammans skulle ett avtal för turnén skapas. Fast först fick alla grupper var för sig arbeta fram ett eget avtal för hur man ville att turnén skulle regleras. Sedan skulle en rockbandsgrupp och en musikarrangörsgrupp tillsammans förhandla fram ett slutligt avtal med utgångspunkt från gruppernas egna avtal. Med andra ord blev det tre avtalsförhandlingsgrupper.

Några saker som kan vara värda att tänka på när man ska skriva ett avtal (oavsett vad det gäller):
  • Vilka är avtalsparter? Vem ska omfattas av avtalet?
  • Vad för sorts avtal rör det sig om? Köpavtal? Samarbetsavtal? etc.
  • Vad ska omfattas av avtalet?
  • Vilka risker finns? Vilka problem kan tänkas uppstå i framtiden? Hur ska dessa lösas?
  • Skriv inte tillkrånglat! Försök att undvika högtravande ord. Enkelhet är att föredra.
  • Försök att ta med så mycket som möjligt, även om man själv tycker att en viss punkt eller ett visst förhållande är en självklarhet. Vid oenighet är det till hjälp att veta vad som faktiskt var avtalat och man kan på så sätt undvika en tvist.
  • Läs gärna flera olika avtal innan ett eget avtal ska skrivas. På så sätt har man fått en känsla för hur det kan se ut och vad som kan vara bra att reglera i det egna avtalet.

När man ska förhandla fram ett avtal kan det vara bra att ha gjort en prioriteringsista innan. Finns det någon/några avtalspunkt(er) som är viktig(a) och som man absolut vill ha med? Finns det andra som inte är lika viktiga och som man kan ge efter på? Listan ska man av taktiska skäl inte visa för den andra parten.

Avtalsförhandling handlar inte om att vinna eller förlora. Jag vill hellre påstå att det är en fråga om förmågan att kompromissa. Om man vid en förhandling är alltför hård och obeveklig kan man riskera att den andra parten drar sig ur och hittar någon annan att förhandla med. Tänk istället på att försöka få till ett så bra avtal som möjligt genom att lyssna på vad den andra har att säga och att försöka mötas på halva vägen vid oenighet. Att ge efter en smula och kompromissa är inte att förlora. Faktiskt kan det vara så att ett bättre resultat uppstår istället.


Tycker du att jag har missat något som kan vara bra att tänka på vid avtalsskrivning/-förhandling? Säg då till så lägger jag till det.

Kommentarer
Postat av: Susanne

Rättssubjektet, d.v.s den fysiska person eller juridiska person (bolag etc.) som är avtalspart måste inneha rättshandlingsbehörighet. Hinder för rättshandlingsbehörighet kan t.ex. vara att personen är omyndig eller har otillräcklig beslutsförmåga (t.ex. har demens). Omyndiga som har fyllt 16 år får råda över inkomst från eget arbete. Om en omyndig har eget hushåll utsträcks rättshandlingsförmågan till att sluta avtal för sånt som behövs för den dagliga hushållningen.Källa: "Avtalsrätten en introduktion" Christina Ramberg, Jan Ramberg Norstedts juridik 2010Kul övning för övrigt!

2011-08-25 @ 20:22:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se