LiA

Under två perioder (tolv veckor per period, i alla fall om man läser på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm) får man komma ut på praktik för att få testa på arbetslivet för en paralegal. Denna praktik kallas för LiA (= Lärande i Arbete).

I första hand ska man själv anskaffa praktikplatser utifrån sina egna önskemål och kontakter. Om man läser på Påhlmans Handelsinstitut är det dock Påhlmans som har det slutliga ansvaret för att alla erbjuds en LiA-plats och det säkerställs genom Påhlmans omfattande kontaktnät.

Vad finns det då att tänka på när det gäller att skaffa praktikplats?


Var kan man söka LiA-plats?
Överallt där det finns en juridisk avdelning/enhet. Med andra ord behöver man inte nödvändigtvis söka sig till advokatbyråer eller domstolar om man inte vill det. Många myndigheter och större företag brukar ha en juridisk avdelning. Det gäller att tänka efter vad man själv vill syssla med och utifrån det höra om det finns möjlighet att kunna vara på den platsen.

Hur ska ens "ansökan" se ut?
Det beror på hur ditt kontaktnät ser ut. Om du har kontakter som kan ordna en praktikplats åt dig, behöver du säkert inte tänka särskilt mycket på utformningen av din ansökan. Annars ska den se ut som när du söker ett jobb. Du skriver ett personligt brev och bifogar din meritförteckning (CV). Men som sagt, det beror på hur ditt kontaktnät ser ut.

Sök i god tid!
Att söka en praktikplats kan ta tid, vilket innebär att man inte ska räkna med att få svar redan dagen efter. Se därför till att söka i god tid. När vi fick information om LiA-perioderna fick vi veta att en tidigare paralegal-studerande fått klartecken från sin praktikplats dagen innan det var dags för praktiken. Om du inte har fått svar inom rimlig tid kan du gärna följa upp din ansökan genom att höra av dig till dem. Dels får du veta hur det ligger till, dels får de veta att du verkligen är intresserad av att få vara hos dem.

Ge inte upp!
Eftersom yrket är relativt nytt i Sverige är det många potentiella arbetsgivare som är skeptiska till att ha en paralegal. Därför är risken stor att många kommer tacka nej då du söker. Om man får ett antal nej kan det kännas hopplöst till slut, men det gäller att ha is i magen. Finns det annat juridiskt som du skulle kunna tänka dig att arbeta med? Hur långt är du beredd att pendla? Har du möjlighet att slipa lite på din ansökan så att den kan övertyga arbetsgivaren att denne behöver just dig?

Tänk på språket!
Tänk i första hand på att anpassa ditt språk efter den tilltänkta arbetsplatsen. Men något annat som också är viktigt är att se till att det inte finns några stavfel i din ansökan. Det ska det givetvis inte finnas när man söker jobb i allmänhet, men jurister är extra petiga när det gäller språket.

Skicka till en i taget!
Om du väljer att mejla din ansökan till de olika företagen, se då till att mejla en i taget och inte skriva in alla i mottagarfältet. Att t.ex. skriva att man "gärna vill vara hos just er" eller liknande och samtidigt ha skickat samma mejl till flera företag på en gång, ger inget bra intryck. Det blir enklare och går fortare för dig, men du får garanterat ingen praktikplats. En mottagare per ansökan och mejl är det som gäller.

Ingen konstig mejladress!

Om du skickar din ansökan per mejl, bör du se till att inte ha någon konstig mejladress, som t.ex. "sexylady@ ...". Att föredra är "förnamn.efternamn@ ..." eller liknande.

Intervju
Du kommer säkert bli kallad på intervju och risken finns att en del av dina studiekamrater också har sökt till samma ställe och blivit kallade på intervju. Vad man ska tänka på när det gäller intervjun är att först och främst klä sig enligt den klädkod som gäller för företaget. På exempelvis advokatbyråer är det kavaj, dräkt etc. som gäller. Att anpassa sig efter arbetsplatsen ger ett bra första intryck. Därefter ska du tala om vad du kan tillföra arbetsplatsen. Vad är det som gör att just du är en tillgång och att de ska välja just dig? Om du kan visa eller tala om det för dem, har du en stor konkurrenskraftig fördel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se