Historik

I både USA och Storbritannien kom den nya yrkeskategorin paralegal i slutet av 1960-talet, fast det var inte förrän på 1980-talet som det stora genomslaget kom för yrket i Storbritannien.

Anledningen till att paralegal-yrket i USA uppstod var att advokatbyråerna insåg att de behövde effektivisera sin verksamhet, både när det gällde administrationen och att spara pengar. En annan anledning var att arbetsbelastningen hade ökat samtidigt som allmänheten blivit mer benägen att rikta skadeståndstalan mot olika aktörer.

Dels berodde genomslaget i Storbritannien på uppsvinget i USA, dels befann sig landet i en lågkonjunktur medan byråernas klienter blivit mer kostnadskrävande. Med paralegals kunde de spara pengar samtidigt som de var moderna. Storbritanniens advokatsamfund tog fram en rapport 1997 som kan sammanfattas på följande sätt:

"Paralegals är en starkt bidragande faktor till effektiviteten hos advokater, företag och till och med deras klienter har ett så stort förtroende för dem."

I Sverige startade de första paralegal-utbildningarna 2006. För närvarande finns utbildningen bara i Stockholm (Påhlmans Handelsinstitut) och Göteborg (Yrkeshögskolan Göteborg).Källa: Informationshäfte från Påhlmans Handelsinstitut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se