En till paralegalblogg

Nu har en av den här bloggens läsare startat en egen paralegalblogg som du finner här. Susanne börjar den här terminen på paralegalutbildningen i Göteborg och på hennes blogg kommer man kunna läsa om studierna i Göteborg, vad yrket innebär och även en del juridik. Hittills har hon visat driv och verkar vara en ambitiös person. Jag tror att det kommer gå bra för henne och önskar henne lycka till med studierna. Kika gärna in på hennes blogg och få ett Göteborgs-perspektiv på utbildningen.

Jag gläds åt att fler startar paralegalanknutna bloggar eller liknande då det är brist på det i dag. Ännu roligare är att det nu finns ett Stockholms-perspektiv och ett Göteborgs-perspektiv på utbildningen.

Har du också en paralegalblogg eller liknande? Hör då gärna av dig till mig, antingen genom kommentarer här på bloggen eller till epostadress: [email protected]

Skriva avtal och avtalsförhandla

Under utbildningen (i alla fall på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm) får man lära sig att skriva avtal och även att förhandla fram ett avtal.

Vi blev indelade i sex grupper i avtalsövningen. Hälften (det vill säga tre grupper) skulle agera ett rockband som skulle ut på turné och den andra hälften fick rollen som den musikarrangör som gruppen anlitade och tillsammans skulle ett avtal för turnén skapas. Fast först fick alla grupper var för sig arbeta fram ett eget avtal för hur man ville att turnén skulle regleras. Sedan skulle en rockbandsgrupp och en musikarrangörsgrupp tillsammans förhandla fram ett slutligt avtal med utgångspunkt från gruppernas egna avtal. Med andra ord blev det tre avtalsförhandlingsgrupper.

Några saker som kan vara värda att tänka på när man ska skriva ett avtal (oavsett vad det gäller):
  • Vilka är avtalsparter? Vem ska omfattas av avtalet?
  • Vad för sorts avtal rör det sig om? Köpavtal? Samarbetsavtal? etc.
  • Vad ska omfattas av avtalet?
  • Vilka risker finns? Vilka problem kan tänkas uppstå i framtiden? Hur ska dessa lösas?
  • Skriv inte tillkrånglat! Försök att undvika högtravande ord. Enkelhet är att föredra.
  • Försök att ta med så mycket som möjligt, även om man själv tycker att en viss punkt eller ett visst förhållande är en självklarhet. Vid oenighet är det till hjälp att veta vad som faktiskt var avtalat och man kan på så sätt undvika en tvist.
  • Läs gärna flera olika avtal innan ett eget avtal ska skrivas. På så sätt har man fått en känsla för hur det kan se ut och vad som kan vara bra att reglera i det egna avtalet.

När man ska förhandla fram ett avtal kan det vara bra att ha gjort en prioriteringsista innan. Finns det någon/några avtalspunkt(er) som är viktig(a) och som man absolut vill ha med? Finns det andra som inte är lika viktiga och som man kan ge efter på? Listan ska man av taktiska skäl inte visa för den andra parten.

Avtalsförhandling handlar inte om att vinna eller förlora. Jag vill hellre påstå att det är en fråga om förmågan att kompromissa. Om man vid en förhandling är alltför hård och obeveklig kan man riskera att den andra parten drar sig ur och hittar någon annan att förhandla med. Tänk istället på att försöka få till ett så bra avtal som möjligt genom att lyssna på vad den andra har att säga och att försöka mötas på halva vägen vid oenighet. Att ge efter en smula och kompromissa är inte att förlora. Faktiskt kan det vara så att ett bättre resultat uppstår istället.


Tycker du att jag har missat något som kan vara bra att tänka på vid avtalsskrivning/-förhandling? Säg då till så lägger jag till det.

RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se