Rättsfallskoncentrat

Att få lära sig att skriva rättsfallskoncentrat under utbildningen är något som man får räkna med. Inför första gången finns säkert en del frågetecken, som troligtvis blir färre efter varje gång.

Vad är ett rättsfallskoncentrat? Man kan säga att det är ett dokument där man snabbt och lätt ska kunna ta del av det mest väsentliga av ett domslut utan att behöva läsa hela rättsfallet. Den som skriver koncentratet behöver oftast inte läsa underrätternas domskäl och domslut. Man kan koncentrera sig på Högsta domstolens (HD) avgörande. Exempel på rättfallskoncentrat kan du finna här.

Ett rättsfallskoncentrat brukar/kan bestå av följande delar;

  • Bakgrund/fakta
  • Rättsfråga
  • (Yrkanden och grunder) Denna del behöver inte alltid finnas med.
  • HD:s domskäl och lösning
  • Egen kommentar


Bakgrund/fakta
Här ska du med bara några få meningar tala om vad som hänt.
T.ex. "Ett kommunalt familjedaghem var under tolv dagar stängt på grund av strejk. En mamma tvingades därför stanna hemma med sitt barn och betalade då inte hela den kommunala avgiften som togs ut för att tillhandahålla barnomsorgen."

Rättsfråga
Här ska den fråga som HD utreder formuleras.
T.ex. "Fråga huruvida offentligrättsliga inslag i ett avtalsförhållande kan överväga principen om betalning enbart för erhållen prestation."

(Yrkanden och grunder)
Här beskrivs kort vad parterna yrkar och vilka grunder de har att stödja sig på.

HD:s domskäl och lösning
I den här delen ska du redogöra för vad HD kom fram till och HD:s motivering till det. Notera dock att man bara ska ta med det som är relevant för rättsfrågan.

Egen kommentar
Här får du själv kommentera rättsfallet.


 

Annat att tänka på när du skriver är att vara konsekvent. Exempelvis ska du skriva antingen Högsta domstolen eller HD genomgående i texten. Inte både och!

Kommentarer
Postat av: Susanne

Hur mycket koncentrerar man domarna? Jag förstår att domar kan vara på olika många sidor såklart men skulle vara intressant att veta om du har skrivit nåt, hur långt var det från början och hur långt blev det i koncentrerad form?

2011-06-23 @ 16:37:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Free Gavel Cursors at www.totallyfreecursors.com
Blogglista.se